۱۳۹۹ بهمن ۷, سه‌شنبه

رژیم آدمکُش علاقه‌ای به تغییر روش‌ ندارد

 


یک روز پس از آنکه بیژن زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی در حاشیه نمایشگاه نفت گفت «صادرات نفت ایران در مدت اخیر به‌ شدت افزایش یافته» یک نفتکش ایرانی به اتهام انتقال غیرقانونی نفت در آب‌های اندونزی توقیف شد.

زنگنه که اشاره‌‌ای به میزان افزایش صادرات نکرده گفته بود «اکنون نمی‌توانم آمار بدهم، زیرا جنگ تمام نشده است!»

حالا به نظر می‌‌رسد توقیف این نفتکش پیام به تهران و تأیید حرف زنگنه باشد که گفته «جنگ تمام نشده است». اما اسحاق جهانگیری معاون حسن روحانی در حاشیه همان نمایشگاه نفت با اشاره به اینکه «پس از تحریم بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار از درآمدهای ارزی کاهش یافت» وعده داد «روزهای بهاری» نزدیک است!

در ایران مقامات سرخوش از کنار رفتن دونالد ترامپ و امیدوار به «احیای برجام» و «کاهش فشار حداکثری» و برداشته‌ شدن تحریم‌‌هایی هستند که دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی به اجرا درآورد. محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی هرچند که ادعا می‌‌کند ترامپ و تحریم‌‌ها را شکست داده اما در مصاحبه با روزنامه «اطلاعات» که دوشنبه ششم بهمن‌‌ماه ۹۹ منتشر شده نگران از اختلافات داخلی نظام گفته است کارگزاران نظام «دعواهای سیاسی را کنار بگذارند» و به آنها توصیه کرده «فرصت‌ها مانند ابرهایی هستند که رد می‌شوند.»

آنچه ظریف به آن «فرصت» می‌‌گوید روی کار آمدن دولت جو بایدن و نقش افرادی مثل جان کری و وندی شرمن و احتمالاً رابرت مالی است که در تیم سیاست خارجی او قرار است به کار گرفته شوند و همگی سهم عمده‌‌ای در مذاکره و امتیاز دادن به جمهوری اسلامی در توافق اتمی سال ۲۰۱۵ داشتند. اینهمه اما در حالیست که تحلیلگران معتقدند جمهوری اسلامی اگر انگیزه و ظرفیت استفاده از فرصت‌‌ها را می‌داشت در زمان اوباما پس از امضای توافق اتمی می‌‌توانست با کنار گذاشتن اقدامات خرابکارانه از انزوا خارج و به رژیمی عادی تبدیل شود که نشد.

انتصاب‌‌ها در دولت بایدن به نحوی است که سناتور تام کاتن می‌‌گوید «آیت‌الله‌ها به شانس خود ایمان می‌آورند». اما چند واقعیت را نمی‌شود دست‌کم گرفت از جمله فشار سنگین اسرائیل به دولت بایدن برای مهار تهدیدات موشکی و منطقه‌‌ای جمهوری اسلامی و فراتر از آن خطر دستیابی رژیم ایران به سلاح اتمی.

سطح تهدیدات از سوی رژیم ایران چنان بالاست که نه تنها کشورهای منطقه بلکه اروپایی‌‌ها را نیز با آنها در یک جبهه قرار می‌‌دهد.

هایکو ماس وزیر خارجه آلمان در توییتی می‌‌نویسد «ما بسیار خوشحالیم که جو بایدن تصمیم دارد آمریکا را به عنوان یک شریک معتمد برای صلح به صحنه بین‌المللی بازگرداند. برای این منظور به ایالات متحده نیاز است. ما فقط با هم می‌توانیم به اهداف خود، از جمله جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی، برسیم.»

او پیش از نیز در گفتگویی صریح با اشپیگل گفته بود «ما به ایران اعتماد نداریم. بازگشت به توافق قبلی کافی نیست و باید توافقی بیشتر از برجام انجام گیرد که منافع ما را نیز مد نظر قرار دهد. ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد و باید برنامه ساخت موشک‌های بالستیک را متوقف کند و به تهدیدات منطقه‌ای پایان دهد.»

با وجود اینکه اروپایی‌‌ها ترجیح می‌‌دهند برای مهار رژیم ایران با دولت بایدن کار کنند تا ترامپ اما مسئله اینجاست که در تناقضی قابل توجه، اتحادیه اروپا مانند دولت ترامپ روی «برجام پلاس» متمرکز شده در حالی که دولت بایدن بیشتر در پی احیای برجام است!

منظور از «برجام پلاس» محدودیت‌های بیشتر در توافق اتمی ۲۰۱۵ به اضافه‌ی تعیین تکلیف تهدیدات موشکی و شبه‌نظامیان و مداخلات منطقه‌ای جمهوری اسلامی است. ناظران معقتدند دولت بایدن نیز به دنبال محدودیت بیشتر جاه‌طلبی‌های رژیم در همه زمینه‌هاست اما بر سر اینکه چگونه این محدودیت‌ها اجرا شود اختلاف نظر وجود دارد.

یک اختلاف بر سر این است که آیا ابتدا باید برجام را احیا کرد و بعد به مسائل دیگر پرداخت؟ از قرار معلوم روس‌ها به این پرسش پاسخ مثبت می‌دهند. میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در توییتی نوشته است «سه کشور اروپایی  از توافق برجام پلاس حمایت می‌کنند. موضع دولت جدید آمریکا در این زمینه همانطور که توسط مقامات رسمی بیان شده، واقع‌بینانه‌تر به نظر می‌رسد: ابتدا اجرای کامل برجام احیا شود و سپس مسائل دیگر پرداخته شود.»

روز یکشنبه ۲۴ ژانویه ۲۰۲۱ امانوئل ماکرون و جو بایدن رؤسای رئیس جمهوری فرانسه و ایالات متحده تلفنی گفتگو کردند که بخشی از آن مربوط به ایران بوده است. کاخ الیزه در بیانیه‌‌ای با اعلام خبر گفتگوی بایدن و ماکرون تأکید کرد فرانسه «قدیمی‌ترین متحد» واشنگتن است و پاریس می‌خواهد برای صلح در خاورمیانه و حل مسئله‌ی اتمی ایران با واشنگتن همکاری کند.

«کانال ۱۲» اسرائیل گزارش داد یوسی کوهن رئیس موساد ماه آینده به واشنگتن سفر می‌‌کند تا با بایدن و رئیس سیا دیدار کند. اسرائیل می‌‌خواهد مطمئن شود که هرگونه توافق با جمهوری اسلامی ایران در آینده شامل توقف غنی‌سازی اورانیوم و تولید سانتریفیوژهای پیشرفته و منع تلاش تهران برای دستیابی به سلاح اتمی خواهد بود.

بایدن به دنبال مماشات است

در  این میان، روزنامه «نیویورک پست» می‌نویسد هرچند بایدن میل دارد به توافق اتمی بازگردد اما رژیم آدمکُش علاقه‌ای به تغییر روش‌های خود ندارد و برای ادامه سلطه منطقه‌‌ای در حال توسعه سلاح هسته‌ای و شبکه شبه‌نظامیان مرگبار خود در سراسر خاورمیانه است.

در این مقاله آمده تست موشک‌های بالستیک و پهپادهای انتحاری و ادامه راکت‌پرانی‌‌ها باید زنگ خطری برای بایدن باشد اما به نظر می‌‌رسد او همچنان به دنبال مماشات است.

گروهی از گروگان‌های پیشین و فعال حقوق بشر ایران با ارسال نامه‌ای به آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه کابینه‌ی بایدن خواستار عدم حضور رابرت مالى در دولت وی شده و هشدار داده‌اند او علائم وحشتناکی به دیکتاتوری در ایران می‌فرستد. آنها نوشته‌اند بازگشت به برجام نباید بدون توجه به اقدامات ترویستی جمهوری اسلامی و جنایات داخلی رژیم ایران علیه مردم صورت گیرد.

از زمان کوتاهی که بایدن قدرت را در کاخ سفید به دست گرفته در ایران چند رزمایش برگزار شده است از جمله تست موشک‌‌های بالستیک و پهپادهای انتحاری در آب‌‌های دریای عمان. محمد باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح روز دوشنبه در یک سخنرانی گفت «رزمایش‌های اخیر موجب عقب راندن تهدیدات دشمن شد!» فدا حسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز می‌‌گوید «کشورهای منطقه چاره‌ای ندارند جز اینکه بپذیرند ایران قدرت منطقه است!»

استقرار گنبد آهنین در خلیج فارس توسط آمریکا برای دفاع در برابر تهدیدات راکتی و موشکی از سوی رژیم ایران و خرید سیستم موشکی پاتریوت از اسرائیل توسط مراکش از جمله علائم تقویت ائتلاف منطقه‌ای جهت مقابله با تهدیدات جمهوری اسلامی به شمار می‌روند.

واقعیت این است که اکنون کشورهای غربی هستند که باید تکلیف خود را با تداوم سیاست‌‌های بدخیم رژیم ایران و خرابکاری‌های آن در منطقه و همچنین تلاش‌های پیدا و پنهان آن برای دست یافتن به سلاح اتمی روشن کنند. بسیاری از تحلیلگران بر این عقیده‌اند که دوران اوباما دوباره برای جمهوری اسلامی تکرار نخواهد شد و با روی کار آمدن دمکرات‌ها و دولت بایدن نیز اوضاع به نفع جمهوری اسلامی نیست به ویژه آنکه بزرگترین و مهم‌ترین مخالفان جمهوری اسلامی و سیاست‌هایش، گذشته از کشورهای منطقه شامل اعراب و اسرائیل، مردم ایران هستند.



هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر