۱۴۰۰ مرداد ۳۱, یکشنبه

وخیم‌تر شدن وضعیت حقوق بشر در ایران




گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران در سازمان ملل متحد در تازه‌ترین گزارش خود از وخیم‌تر شدن وضعیت حقوق بشر در ایران خبر داده است.

جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران در سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرده که وضعیت حقوق بشر در ایران رو به وخامت رفته است. این گزارش قرار است در نشست بعدی شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه شود.

صدور احکام اعدام، بازداشت شهروندان دو تابعیتی و عدم پاسخگویی جمهوری اسلامی درباره نقض حقوق بشر از محورهای گزارش جاوید رحمان است.

در این گزارش همچنین با اشاره به سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران که ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ برگزار شد از کاهش مشارکت مردم و تحت فشار قرار گرفتن روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی در روزهای منتهی به انتخابات خبر داده است.

بر اساس این گزارش روزنامه‌نگاران و فعالین مدنی با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری امسال تحت فشار نهادهای امنیتی قرار گرفته بودند. همچنین افرادی که خواستار تحریم این انتخابات شده بودند نیز مورد بازداشت و یا آزار و اذیت نهادهای امنیتی قرار گرفتند.

این گزارش همچنین صلاحیت فقط ۷ نفر در انتخابات ریاست جمهوری و رد صلاحیت ۵۸۳ نفر مورد تأکید قرار گرفته و با اشاره به پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری آمده که در زمان ریاست او بر قوه قضائیه موارد بسیاری از نقض حقوق بشر گزارش شده است، از جمله اعدام کودکان، شکنجه و اعترافات اجباری تا بازداشت خودسرانه فعالین مدنی.

جاوید رحمان ضمن ابراز نگرانی از عدم رعایت پیش شرط‌های انتخابات آزاد خواستار اصلاح اساسی قوانین انتخاباتی ایران شد.

گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل همچنین به عدم پاسخگویی افراد و نهادهایی که حقوق شهروندان ایرانی را نقض کرده‌اند پرداخته و به خشونت‌های صورت گرفته در آبان ۹۸ و سرنگونی هواپیمای مسافربری ۷۵۲ اوکراینی توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم اشاره کرده است.

جاوید رحمان گفته است که پرداخت غرامت به خانواده قربانیان هواپیمای سرنگون شده اوکراینی به هیچ عنوان نمی‌تواند جایگزین پیگیری جدی و مجازات عاملان آن شود.

در بخش دیگری از گزارش سازمان ملل به بازداشت افراد دو تابعیتی و شهروندان خارجی پرداخته شده و درباره وضعیت این افراد در زندان‌های جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی شده است.

در این گزارش همچنین به بازداشت «خودسرانه» احمدرضا جلالی، مسعود مصاحب، کامران قادری، انوشه آشوری، مراد طاهباز، نازنین زاغری، جمشید شارمند و سیامک نمازی اشاره شده است.

جاوید رحمان حقوقدان پاکستانی و استاد دانشگاه برونل لندن از تابستان سه سال پیش و در سال ۲۰۱۸ به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران در سازمان ملل متحد معرفی شده است. او جانشین عاصمه جهانگیر گزارشگر پیشین حقوق بشر ایران شد که در فوریه سال ۲۰۱۸ بر اثر سکته قلبی درگذشت.

مقامات جمهوری اسلامی تا کنون به هیچ یک از گزارشگران ویژه امور حقوق بشر اجازه ورود به این کشور را نداده و گزارش‌‌هایشان را به رسمیت نشناخته است.

گزارشگران بدون مرز (RSF) از خواست جاوید رحمان و تشکیل کمیسیون تحقیق در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد حمایت می‌کند. گزارشگر ویژه سازمان ملل برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران اعلام کرده است، به میزان کافی سند برای تحقیقی جهانی درباره‌ی نقش ابراهیم رئیسی در کشتار هزاران زندانیان سیاسی از آن میان صدها روزنامه نگار در سال ۱۳۶۷ وجود دارد.

جاوید رحمان ۲۹ ژوئن ۲۰۲۱ در گفتگویی با خبرگزاری رویترز درخواست کرده است که درباره نقش‌آفرینی  ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری تازه انتخاب شده جمهوری اسلامی ایران در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ از آن میان صدها روزنامه‌نگار تحقیق و بررسی جهانی انجام شود. این درخواست برای روشنی افکندن بریکی از تیره‌ترین برگ‌های تاریخ ایران پیشرفت خوبی است.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر