۱۳۹۹ آذر ۳, دوشنبه

جمهوری اسلامی در انتظار ورود جو بایدن به کاخ سفید



گسترش فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی نگرانی‌های عمیقی را دامن زده است. سه عضو اروپایی توافق هسته‌ای در پی انتشار آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای نگرانی‌های خود را بار دیگر بیان کردند. در ابتدای این بیانیه آمده است «ما به سختی تلاش کردیم تا برجام حفظ شود و بارها آشکارا از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و اعمال تحریم‌ها علیه ایران ابراز تاسف کردیم و برای اقداماتی مانند راه‌اندازی مکانیسم مالی اینستکس را برای تجارت قانونی تلاش کردیم.» در ادامه‌ی این بیانیه سه کشور اروپایی عضو برجام یادآوری می‌کنند که در یک سال و نیم گذشته جمهوری اسلامی «در موارد مختلف» تعهدات اتمی خود را «به صورت جدی» نقض کرده است. در آخرین گزارش آژانس نیز اشاره می‌شود که جمهوری اسلامی در حال حاضر اورانیوم را در حد ۴.۵ درصد غنی ساخته و حجم اورانیوم غنی‌سازی شده این کشور به ۳۶۰۰ کیلوگرم، یعنی ۱۲ برابر حد مجاز در برجام رسیده است.


زیر پا گذاشتن تعهدات برجام توسط جمهوری اسلامی

در اشاره به نقض تعهدات جمهوری اسلامی در این بیانیه به ویژه به تحقیق روی سانتریفیوژ‌های پیشرفته ار نوع «آی‌آر۲ ام»، «آی‌آر۴» و «آی‌آر ۶» اشاره می‌شود که به گفته اروپایی‌ها باید بلافاصله متوقف شود. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  در گزارش خود راه‌اندازی سانتریفیوژهای «آی‌آر۴» و «آی‌آر ۶»  را تائید کرده است. آژانس همچنان از تزریق گاز هگزافلوراید به این سانتریفیوژها که در نطنز راه‌اندازی شده‌اند، خبر می‌دهد. ۱۲ تیرماه امسال وقوع یک انفجار در تأسیسات نطنز به تخریب مرکز مونتاژ سانتریفیوژها منجر شد. اگرچه حسین دهقان مشاور علی خامنه‌ای در صنایع دفاعی روز جمعه ۳۰ آبان  مدعی شد که این انفجار یک «خرابکاری صنعتی» بوده اما به نظر می‌آید که اسرائیل در این عملیات دست داشته است.

بسیاری انتشار این گزارش از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بی‌ ارتباط با ورود جو بایدن، در صورت تائید نتایج انتخابات جنجال برانگیز ۳ نوامبر ۲۰۲۰، نمی‌دانند. البته بر مبنای آخرین نتایج بازشماری بخشی از آرای جورجیا که جو بایدن را برنده انتخابات در این ایالت اعلام کرده و آنطور که برخی رسانه‌ها نوشته‌اند، تصمیم قضات ایالت‌های پنسیلوانیا و آریزونا مبنی بر رد شکایت وکلای دونالد ترامپ، بعید به نظر می‌رسد که ۲۰ ژانویه آینده جو بایدن به عنوان رئیس‌ جمهوری آینده آمریکا در کاخ سفید سوگند یاد نکند. در این رابطه سخنان رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی کاخ سفید، قابل تأمل است. مشاور امنیت ملی کاخ سفید در حاشیه همایش مجازی «امنیت جهانی» گفت حتا در صورت عدم پذیرش شکست از سوی دونالد ترامپ، انتقال قدرت به شکل آرام و قانونی صورت خواهد گرفت.


مشکلات بازگشت آمریکا به برجام

بخش دیگری از سخنان روبرت اوبراین نیز قابل توجه است. مشاور امنیت ملی کاخ سفید تیم جو بایدن را «گروهی حرفه‌ای» خواند «که پیش از این نیز در کاخ سفید فعالیت داشته‌اند.» احزاب جمهوریخواه و دمکرات اگر در مورد بسیاری از مسائل اختلاف نظرهای جدی و عمیق داشته باشند، در چند مورد همیشه در یک جبهه قرار داشته‌اند از جمله دفاع از منافع ملی آمریکا و تلاش برای تامین امنیت این کشور که در صدر اهداف آنها قرار دارد.

در تابستان امسال خبر کوتاهی در برخی رسانه‌ها مبنی بر ترور یک «استاد تاریخ» لبنانی و دخترش توسط دو موتورسوار در خیابان پاسداران (سلطنت‌آباد سابق) تهران منتشر شد که توجه بسیاری را جلب نکرد. هفته گذشته نیویورک تایمز در گزارشی مبتنی بر اظهارات ۴ مقام امنیتی آمریکایی فاش ساخت که این فرد عبدالله احمد عبدالله مرد شماره دو القاعده  بوده که با نام ابومحمد المصری شناخته شده است. مقتول دوم نیز مریم دختر ابومحمد المصری و بیوه‌ی حمزه یکی از پسران اسامه بن‌لادن بوده است که سال گذشته کشته شد. روزنامه اسرائیلی جروزالم پست  نیز در گفتگو با دو منبع امنیتی این کشور خبر نیویورک تایمز را تائید کرده است. دو نفری که ابومحمد امصری و دخترش را به قتل رسانده‌اند گویا هر دو از مامورین موساد نهاد امنیتی اسرائیل بوده‌اند. ابومحمد المصری و دخترش در سازماندهی دو عملیات  تروریستی در آمریکا دست داشته‌اند. رسانه‌های اسرائیل می‌نویسند ترور این دو نفر به خواست آمریکا انجام گرفته است.

انتشار این خبر پس از اعلام غیررسمی پیروزی جو بایدن، در کنار گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به گفته برخی از مفسران می‌تواند نوعی فشار بر رئیس ‌جمهوری آینده آمریکا باشد که در جریان کارزار انتخاباتی وعده‌ی بازگشت به برجام را داده بود. البته جو بایدن در گفتگو با نیویورک تایمز و مقاله‌ای که در تارنمای شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان منتشر شده، این بازگشت را مشروط اعلام کرده است. جو بایدن می‌نویسد: «اگر ایران کاملا خود را با توفق هسته‌ای انطباق دهد، ایالات متحده هم به عنوان نقطه شروع مذاکراتی دیگر به توافق باز خواهد گشت.» در گفتگو با نیویورک تایمز نیز جو بایدن خواهان اجرای کامل برجام و حتا مقدمه‌ی آن از سوی جمهوری اسلامی شده بود. یادآوری می‌شود که متن توافقنامه هسته‌ای به تعهدات جمهوری اسلامی برای تامین امنیت و ثبات در خاورمیانه نیز اشاره کرده است.


نگرانی‌های مشترک دو سوی اقیانوس آتلانتیک

بازگشت آمریکا به برجام برای آغاز مذاکرات در مورد دیگر مشکلات چون حمایت جمهوری اسلامی از گروه‌های تروریستی در منطقه و برنامه‌های موشکی‌اش از جمله خواست‌های کشورهای اروپایی عضو برجام نیز هست. مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا که اخیرا با رئیس ‌جمهوری فرانسه در پاریس ملاقات داشته است در گفتگو با روزنامه فرانسوی فیگارو می‌گوید رئیس ‌جمهوری فرانسه نیز معتقد است که «شرایط سال ۲۰۲۰ با سالی که برجام امضا شد متفاوت است.» مایک پمپئو در ادامه می‌افزاید  «انتظارات فرانسه، آلمان و بریتانیا از ایران با انتظارات آمریکا سازگاری بسیار دارد، حتا اگر درباره راه‌های دستیابی به این خواست‌ها اختلاف نظر وجود داشته باشد.»

در این میان، لغو تحریم‌های اخیر خزانه‌اری آمریکا که ربطی به برنامه هسته‌ای ندارند و در ارتباط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فعالیت‌های تروریستی‌اش به تصویب رسیده‌اند نیز برای جو بایدن ساده نخواهد بود. برای لغو این تحریم‌ها نخست باید سپاه پاسداران را از فهرست گروه‌های تروریست و حامی تروریسم خارج کرد. راهی که در شرایط کنونی ساده به نظر نمی‌آید.

جمهوری اسلامی نیز بازگشت خود به تعهدات برجامی را مشروط به بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای بدون قید و شرط کرده و هرگونه مذاکره جدیدی را وابسته به آن دانسته است. در چنین شرایطی مشکل به نظر می‌رسد که در ماه‌های اولیه حضور جو بایدن در کاخ سفید شاهد بازگشت آمریکا به برجام باشیم.

جکی ولکات نماینده آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اقدامات اخیر جمهوری اسلامی در گسترش فعالیت‌های اتمی‌اش را «تلاش واضحی برای اخاذی» خواند و افزود «این اقدام‌ها نه بن‌بست فعلی را حل می‌کند و نه برای ایران تخفیفی در تحریم‌ها به همراه خواهد داشت.»  در جمهوری اسلامی نیز برخلاف دولت، کم نیستند کسانی که معتقدند مذاکرات با آمریکا امکانپذیر نیست و با جو بایدن در کاخ سفید هم گشایشی که مقامات تهران انتظار آن را دارند سرابی بیش نخواهد بود. هفته‌نامه «صبح صادق» که توسط دفتر سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتشر می‌شود، در یادداشتی می‌خواهد تا با شروع ریاست جمهوری جو بایدن، پرونده هسته‌ای از وزارت خارجه گرفته شده و دوباره به شورای عالی امنیت ملی سپرده شود.

در این یادداشت بازگرداندن پرونده اتمی به شورای عالی امنیت ملی با دلایلی چون «زیر نظر گرفتن رفتار آمریکا»، جلوگیری از «خسارت‌های ادامه‌دار برجام» و ممانعت از «مذاکره موشکی و منطقه‌ای در دل برجام» توجیه می‌شود.مسئولیت پرونده هسته‌ای تا سال ۱۳۹۲ در اختیار شورای عالی امنیت ملی بود ولی در آن سال به خواست حسن روحانی که دولت‌اش تشکیل شده بود تا مذاکرات هسته‌ای را پیگیری کند، به وزارت خارجه منتقل شد. اگرچه با وجود انتقال مذاکره در ارتباط با پرونده هسته‌ای به وزارت خارجه، تصمیم‌گیری در هر موردی هنوز با شورای عالی امنیت ملی و البته زیر نظر علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی است. حالا به نظر می‌رسد هدف سپاه پاسداران از انتقال پرونده هسته‌ای به شورای عالی امنیت ملی، کنار گذاشتن دولت حسن روحانی از  مذاکرات احتمالی با دولت آمریکا و اروپا پس از روی کار آمدن دولت جو بایدن است.


۱۳۹۹ آبان ۲۸, چهارشنبه

فاسدان با وجود پرونده قضائی همچنان مشغول به کار هستند؛ امضای قرارداد میان سپاه و مهدی جهانگیری

 


مهدی جهانگیری برادر اسحاق جهانگیری با وجود پرونده قضائی در ارتباط با فسادهای اداری و مالی نه تنها همچنان به کار مشغول است بلکه به تازگی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قراردادی به ارزش ۲۰ هزار میلیارد تومان با او امضا کرده است.

توافقنامه ۲۰ هزار میلیارد تومانی بین سردار سعید محمد فرمانده قرارگاه «خاتم‌الانبیاء» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مهدی جهانگیری رئیس گروه مالی گردشگری برای توسعه فولاد بناب آذربایجان شرقی در روزهای گذشته امضا شد.

بر اساس این قرارداد ۸ پروژه اجرا خواهد شد که زنجیره فولاد را در مجتمع فولاد بناب از نیمه به انتها متصل می‌کند. طرفین امضاکننده مدعی هستند که این پروژه سبب فراهم شدن ۱۱۰۰ فرصت شغلی بطور مستقیم می‌شود.

مهدی جهانگیری در مراسم امضای این قرارداد، پروژه را «در راستای منویات» علی خامنه‌ای در ارتباط با «اقتصاد مقاومتی» ارزیابی کرده است.

مهدی جهانگیری با خیز برداشتن به سوی بازار بورس همچنین مدعی شده که «در راستای مردمی کردن اقتصاد این نوید را می‌دهیم که زمینه حضور فولاد بناب تا پایان سال جاری در بورس مهیا می‌شود.»

آنطور که مهدی جهانگیری گفته قرارگاه «خاتم الانبیاء» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیشینه همکاری تنگاتنگ با مهدی جهانگیری دارد و سال گذشته نیز پروژه «آهن اسفنجی بافت» در استان کرمان را انجام داده و هم‌اکنون نیز این همکاری در راه‌اندازی کارخانه‌هایی برای تولید «کنسانتره» سنگ آهن در شهرستان سیرجان در استان کرمان ادامه دارد.

سردار سعید محمد فرمانده قرارگاه «خاتم الانبیاء» سپاه پاسداران نیز طی سخنانی در این مراسم، ارزش ارزی توافقنامه اجرای هشت پروژه توسعه‌ی فولاد بناب را ۶۱۰ میلیون یورو اعلام کرد و گفت: «طرح‌های فولاد بناب و شهریار با رویکرد داخلی‌سازی اجرا می‌شود.»

او زمان اجرای طرح‌ها را ۴۸ ماه اعلام کرد و اظهار داشت: «در مدت زمان اجرای طرح‌ها، سه هزار شغل و در زمان بهره‌برداری ۱۱۰۰ شغل مستقیم ایجاد خواهد شد.»

این قراردادها با گردش مالی ده‌ها هزار میلیارد تومانی در شرایطی با مهدی جهانگیری برادر اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی امضا شده که او به عنوان یکی از افراد فاسد دستگاه حاکمیت با پرونده فساد اقتصادی و اداری روبروست.

مهدی جهانگیری پیشتر در ۱۴ مهرماه ۹۶ توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران استان کرمان به دلیل فساد کلان اقتصادی بازداشت شد.

سردار غلامعلی ابوحمزه فرمانده سپاه ثارالله کرمان درباره علت بازداشت مهدی جهانگیری گفته بود که علت بازداشت او «اخلال در مسائل مالی کشور، کسب درآمد نامشروع و خروج ارز از کشور» بوده است. برخی حتی تصمیم عجیب، توجیه‌ناپذیر و زیان‌بار قیمت‌گذاری ۴۲۰۰ تومانی برای دلار را اقدام برادران جهانگیری می‌دانند. قیمتی که ارز دولتی را به «ارز جهانگیری» معروف ساخت!

برخی گزارش‌های غیررسمی از اصرار و پافشاری اسحاق جهانگیری برای قیمت‌گذاری ارز دولتی به قیمت ۴۲۰۰ تومان برای واردات کالا خبر می‌دهند، در حالی که که قیمت ارز همان زمان در مسیر ۷ هزار تومان بود!

«ارز جهانگیری» یا «ارز ۴۲۰۰ تومانی» امکانات رانت‌های بزرگ را برای نزدیکان مقامات جمهوری اسلامی و مافیاهای حکومتی ایجاد کرد و میلیاردها دلار ثروت ملی کشور با تخصیص این ارز به اسم واردات در اختیار رانتخواران قرار گرفت ولی در ازای آن نه کالایی وارد شد و نه در اقتصاد و زندگی مردم گشایشی به وجود آمد.

در حالی که با توجه به صحبت‌های سردار غلامعلی ابوحمزه، مهدی جهانگیری پیش از بروز پدیده ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز در «اخلال ارزی» نقش داشته است.

مهدی جهانگیری چند ماه در زندان و در بازداشت نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود، اما در اوایل دی‌ماه آزاد شد. برخی خبرگزاری‌ها به نقل از منبعی آگاه اعلام کردند او برای رفتن به دفتر کارش و امضای اوراقی چون صورت‌جلسات و چک‌ها آزاد شده و پس از انجام امور به زندان باز می‌گردد! اما مهدی جهانگیری دیگر هیچوقت به زندان بازنگشت!

وبسایت «مشرق نیوز» دو ماه پس از آزادی مهدی جهانگیری و در اسفندماه ۹۶ با اشاره به «لابی‌های سنگین» در پرونده مهدی جهانگیری نوشت: «وثیقه ۶ هزار میلیارد تومانی مهدی جهانگیری با لابی سنگین به هزار میلیارد کاهش پیدا کرد!»

هرچند آن زمان برخی اصولگرایان همان وثیقه ۶ هزار میلیارد تومانی را هم مبلغی نامناسب با رقم اتهامی فساد مهدی جهانگیری عنوان می‌کردند، اما وثیقه هزار میلیارد تومانی هم با توجه به وثیقه‌های صادر شده در پرونده‌های فساد اقتصادی رقم قابل توجهی است.

با اینهمه سرنوشت پرونده مهدی جهانگیری نامشخص مانده و معلوم نیست چگونه لابی خانواده جهانگیری از دفتر رئیس جمهوری اسلامی و رئیس دولت «تدبیروامید» توانسته این پرونده را مسکوت و معلق کند!

حالا این متهم فساد کلان اقتصادی در حالی آزادانه به فعالیت اقتصادی و زدوبند و امضای قراردادهای هنگفت مشغول است که جریان دیگری که اتفاقا یک سر آن نیز به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متصل است ادعای «فسادستیزی» و «فسادزدایی از نظام» را دارد!